De geschiedenis van de fiets

Fietsenwinkel Eindhoven

De “roze fietsen” van de jaren zestig veroorzaakten nogal wat opschudding, en de fietsreparatienorm in Nederland was zo streng dat er in de jaren zeventig verschillende pogingen waren om het gilde op te heffen. De Nederlandse Bond voor Rijwielhandel en de Nederlandse Fietsersbond (DOC) hielden echter stand en bleven sterk. De Post- en Hoger Onderwijsadministratie in Nederland en de North American Bicycle Manufacturers Association houden wel een waakzaam oog op het beroep, en de mensen die erin werken helpen steeds meer studenten via post-baccalaureaatsopleidingen, waar zij fietsers les geven over onderhoud en fietsreparatie.

De eerste geregistreerde vereniging van fietsenwinkel werd in het begin van de 15e eeuw opgericht door Wulfstan II, koning der Engelsen. De vereniging werd gecoƶrdineerd door een meester-mechanicien (of “wheelwright”) en de “maderer” of “special warden”. Een meester-wielmaker voerde reparaties aan wielen en andere taken uit, naast het voldoen aan de algemene eisen voor een meester en het verzorgen van de paarden van zijn leerlingen. Natuurlijk mocht zijn leerling waarschijnlijk voor hem huren; het was aan de meester hoeveel hij zou vragen, maar zijn leerling voorzag hem van wagens, gereedschap en kennis die waarschijnlijk nodig waren bij reparaties. De taak van de meester-kruiwerkmaker bestond erin het basisontwerp van de machine die hij repareerde te handhaven, en zo nodig zelfs te repareren. De wagenmaker was een werkmeester die zijn werk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat verrichtte. Hij gaf geen beroepsdiploma, maar kon op elk moment ontslagen worden. Wefstan II’s opvolger Michael I had besloten het gilde op te breken.

De essentiƫle toegangsmiddelen tot dit beroep waren dus verdwenen, en het gilde van rijwielmakers werd na enige tijd heropend, met verenigingen die in de jaren na de heroprichting moeilijk aan de gildefuncties konden deelnemen. Wulfstan III, die ook vele rechten verleende aan andere beroepen in het algemeen, gaf de rijwielmechanicus het recht om met gewone mensen te werken. Hij stelde dan ook juist dat soort mensen aan als leerling.

Lees meer

Tweedehands fietsen